ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη του γέροντα Εφραίμ κατά την διάρκεια ενός διαλείμματος της δίκης


«Να μην φοβούνται οι αγρότες ότι θα πειραχθεί η περιουσία τους πέριξ της Βιστωνίδας, η μονή δεν έχει την διάθεση να βγάλει κάποιον έξω από το σπίτι του, διότι εμείς είμαστε για να αναπαύουμε τον λαό, τον άνθρωπο και όχι να τον πιέζουμε και να τον καταπατούμε», δηλώνει στο «Χρόνο»

Ρεπορτάζ:  Μελαχροινή Μαρτίδου

Είναι ήρεμος, κρατά το κομποσχοίνι του, στο διάλειμμα της δίκης μιλά με τους γέροντες άλλων μονών που δυναμικά βρίσκονται στο πλευρό του, ο γέροντας Εφραίμ ο ηγούμενος που παρουσιάζεται σαν το κορυφαίο πρόσωπο που κινήθηκε παρασκηνιακά για να πετύχει τις ιερές ανταλλαγές… Ο ίδιος υπομένει στωικά όλο αυτό τον πόλεμο… Η επαφή του με δημοσιογράφους προσεγμένη έως και ανύπαρκτη έδωσε μετρημένες συνεντεύξεις δεχόμενος καταιγιστικές ερωτήσεις. Το νομικό του περιβάλλον επιμένει ότι η υπόθεση αυτή διογκώθηκε για πολιτικά οφέλη και μόνο. Μιλήσαμε με τον καθηγούμενο στα ελάχιστα λεπτά διαλείμματος της δίκης στην Κομοτηνή που ξεκίνησε χθες στην αίθουσα του εφετείου Θράκης σε μια αποφορτισμένη ατμόσφαιρα και μια διαδικασία χαμηλών τόνων σε σχέση με την προηγούμενη δικάσιμο.

Εκπέμπετε γέροντα ένα μήνυμα, ότι ακόμη και οι δοκιμασίες είναι για εμάς, για τους ανθρώπους;

-Εμείς οι μοναχοί ξέρουμε το νόημα του σταυρού. ξέρουμε το νόημα των δοκιμασιών γι’ αυτό και υπομένουμε. ελπίζουμε στο Θεό πάντοτε γιατί εμείς δεχόμαστε τους ανθρώπους που έρχονται και μας λένε τις δοκιμασίες τους, τις θλίψεις τους, τις στεναχώριες τους, τα προβλήματα τους και οπωσδήποτε πρέπει να αποδείξουμε ότι όχι μόνο λέμε, αλλά ότι βιώνουμε το νόημα του σταυρού.

Αυτός είναι ένας Γολγοθάς που προέκυψε πάρα πολύ βίαια, βλέποντας ότι τελικά έχετε όλη την συμπαράσταση της μοναχικής κοινότητας δίπλα σας.

-Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, κάνουμε κατά συνείδηση, προσπαθούμε να προσφέρουμε στον λαό του Θεού. Εξάλλου και το μετόχι μας εδώ στην Κομοτηνή όπως ξέρετε κάνει ένα μεγάλο έργο και πνευματικό και κοινωνικό και φιλανθρωπικό, μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα βγάλαμε πέρα από 1000 φυλακισμένους από την φυλακή Κομοτηνής που είναι αδίκως φυλακισμένοι, γιατί είχαν κάποιο πρόστιμο που δεν μπορούσαν να πληρώσουν και ούτω καθεξής. Είναι αρκετοί φυλακισμένοι πατέρες πολύτεκνων οικογενειών και όλα αυτά τα κάνουμε διότι πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας, δεν περιμένουμε από κανέναν να μας πει ευχαριστώ, ούτε να μας χειροκροτήσει, ούτε να μας αναγνωρίσει, απλώς ένας μοναχός κάνει το καθήκον του και μόνο.

Εκδόθηκε ένα βιβλίο πρόσφατα, της μονής, που είναι το έργο της μονής και παρουσιάστηκε στην Αθήνα.

-Βγάλαμε το βιβλίο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής Βατοπαιδίου, που φαίνεται ότι η μονή δεν προχώρησε στην διεκδίκηση της λίμνης γιατί πέρασε κάποιος μοναχός από την λίμνη και την είδε και είπε «ξέρεις αυτό μου αρέσει θα το διεκδικήσω», αυτό έγινε γιατί είχαμε τόση παράδοση, τόσα ντοκουμέντα, τόσα στοιχεία και ακριβώς ήταν μια επιταγή (=εντολή) των προκατόχων μας μοναχών να διεκδικήσουμε την λίμνη. Επίσης επαναλαμβάνω όχι γιατί την θέλουμε για ατομική μας περιουσία, είναι μια περιουσία της μονής που η μονή θα χρησιμοποιήσει την περιουσία της για την δική της αναστήλωση, έχει 400.000 κειμήλια, αλλά και για ένα διαρκές φιλανθρωπικό έργο προς τον πλησίον.

Όσον αφορά τα οικόπεδα, τις ιδιοκτησίες των αγροτών στην περιοχή Ξάνθης και Ροδόπης των παραλίμνιων εκτάσεων υπάρχει κάτι; Είναι τακτοποιημένα, θα κινδυνεύσει κάποιος;

-Κανείς απολύτως, εμείς έχουμε δηλώσει και μάλιστα και η ιερά κοινότητα με έγγραφο της και προς τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και προς τον νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη, ότι δεν θα πειραχτεί κανενός περιουσία που πήρε, έστω αυθαιρέτως πριν από χρόνια και τώρα είναι μια περιουσία της μονής εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια, η μονή δεν έχει την διάθεση, ούτε και την θέση για να βγάλει κάποιον έξω από το σπίτι του, διότι εμείς είμαστε για να αναπαύουμε τον λαό, τον άνθρωπο και όχι να τον πιέζουμε και να τον καταπατούμε.

Πρώτη φορά γέροντα είστε σε δικαστική αίθουσα και μάλιστα κατηγορούμενος;

-Πρώτη φορά στην ζωή μου»…

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=63246

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Στηρίξτε......

  • Η σαλάτα του Νεοέλληνα - Δεν θέλω να μπω στο γαϊτανάκι του πολέμου που (για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα) έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών, μα δεν μπο...
    Πριν από 5 χρόνια